Aamupäivällä kävimme Löytyllä tottistelemassa Tanjan ja Tiian kanssa. Ilma oli kurja, vettä satoi koko ajan taivaan täydeltä. Illalla teimme jälkeä Maaritin kanssa naapurin isännän takametsässä. Sää oli tyyni, eikä onneksi enää satanut.

Nucan tottistelut meni vähän niin ja näin. Ehkä säälläkin oli oma osuutensa asiaan. Harjoiteltiin noutoja. Hyppynouto meni ihan hyvin, viimeksi kun treenasin sitä, kiersi hypyn takaisin tullessa. Nyt hyppäsi hyvin menen tullen, vain luovutuksessa ongelmaa, jäi eteen seisomaan, eikä istunut kuin käskettäessä. A-nouto sitten hankalampaa. Toki Nuca osaa esteen hyvin kiivetä ja noutaa, mutta meinasi kiertää takaisin tullessa. Muutaman toiston jälkeen kuitenkin onnistui, ja jätettiin asia hautumaan siihen. Harjoiteltiin myös tokon kaukokäskyjä ja siinä ongelmana istumaan nousu. Tehtiin monta toistoa, ennen kuin tajuttiin, kuinka Nucalle täytyy kättä heiluttaa. Lisäksi luoksetulon pysäytystä treenattiin ja se sujui hyvin, vaikka itse olen aina pitänyt liikettä kaikkein hankalampana. Nuca ymmärsi hetí käden heilautuksesta pysähtyä ja lihapullaa lensi palkaksi! Kyllä ahne misu tekee mitä vain lihapullan eteen. Kotiläksyksi kaukokäskyjä ja palkka takaa.

Esineruutua en ottannut kuin Nucan kanssa, koska ilma oli niin hankala pojille, jotka eivät ole ruutua montaa kertaa harjoitelleet. Lähetin Nucan ekalle pistolle ja hyvin Nuksu irtosi ja lähti esinettä hakemaan. Meni ruudun takaosaan ja risteili siellä, kunnes löysi esineen ja toi loistavasti sen mulle. Loistava esineruutu, jätettiin siihen yhteen esineeseen, Nucalle isot kehut tehdystä työstä.

Jäljellä laitoin ekaa kertaa keppejä, jälki ei ollut kovin pitkä. Hyvin Nuca nosti jäljen janalta ja tarkasti ajoi ekalle kepille. Merkkasi hyvin kepin ja mä tyhmä vaadin sitä tuomaan mulle! Niin kuin tein loppujen kolmen kepin kanssa. Todellakin oletin, että Nuca osais heti homman. Joten seuraavassa treenissä todellakin palkkaan koiran pelkästä kepin merkkaamisesta! Jäljen päässä ei nyt ollut ruokaa, yleensä aina on ollut ja Nucalla on ollut hirveä kiire päästä ruualle. Niin myös tänään, oli vähän ihmeissään kun ruokaa ei ollutkaan. Muuten jäljesti kyllä hyvin ja tarkasti keppien välit, mutta ehkä hieman liian vauhdikkasti.

Siren kanssa tottiksessa treenattiin seuraamista ja jättäviä liikkeitä. Seuraa hieman liian edessä, jota yritettiin korjata palkkaamalla taakse. Liikkeestä maahanmeno hyvä, mutta istumisessa hidasteli tai meni maahan. Treenattiin pelkkää istumista ja sehän meinasi olla ongelmallista, koska Sire niin hanakasti tarjoilee maahanmenoa. Usealla toistolla kuitenkin lähti sujumaan. Nyt täytyy kotona tasapuolisesti treenailla istumista, maahanmenoa ja seisomista, jos jauhaa paljon yhtä liikettä, se jää Sirelle päälle.

Jäljellä Sire oli Markon kanssa. Vauhtia ja pyörimistä oli alussa aivan liikaa. Nosti jäljen hyvin, mutta malttia ei meinaa olla tarpeeksi. Marko oli laittanut jäljelle keppejä, mutta ei ollut niitä merkannut ja Sirehän oli puhaltanut kaikkien keppien ohi. Seuraavassa treenissä kepit täytyy merkata, että voi odottaa reagointia ja palkata koiraa niistä. Sirellä ei aikaisemmin ole keppejä ollut jäljellä. Marko sanoi laittaneensa kepit jäljelle ihan vaan kokeeksi, josko ukko reagoisi, vaan ei reagoinnut.

Voltin kanssa otettiin tottiksessa myös seuraamista. Seuraa melkein oikealla paikalla, hieman jätättää. Yritin palkata Volttia suusta, josko paremmin pitäisi paikkansa, mutta ei ymmärtänyt ollenkaan, että suusta tulee palkkaa. Syljeksin suustani lihapullaa Voltin kuonolle ja päähän, mutta poika ei vaan ymmärtänyt, että ruokaa tulee suusta! Kotiläksyksi syöttelyä suusta. Lisäksi harjoiteltiin maahanmenoa, ja se ei sujunut hyvin. Kertaakaan ei ekalla käskyllä maahan, vaan aina vähintään kaksi käskyä. Kun Volttia yritti palkata maahan, yritti alussa aina nousta, mutta lopulta ymmärsi kuitenkin olla maassa myös palkan tullessa. Kyllä mulla usko loppuu ton tottiksen kanssa, mulla on edelleen sellainen tunne, ettei se halua tehdä hommia mun kanssa!

Jäljellä myös Voltilla neljä keppiä. Nosti jäljen ihan hyvin, ei edes yrittänyt takajäljelle. Ekan kepin ohi käveli ihan pokerina, piti pysähtyä, että tajus kepin olevan maassa. Loput kepit merkkasi melko huonosti ja olis vaan kävellyt ohi ja jatkanut jälkeä eteenpäin. Siis ei todellakaan toiminut niin hienosti kuin leirillä! No ei se tietenkään voi muutamasta kerrasta oppia, mutta kai sitä kuvittelee, että se on joku ihme eläin, joka oppii heti. Keppien välit Voltti jäljesti hyvin.