Meidän navetalla, mun ja Markon lisäksi mukana Maarit ja Puntti. Lämpötila -1 ja ihan älytön tuuli.

 

NUCA

Ihan aluksi mä ajattelin, että meidän koirat ei tule toimimaan kotonurkissa! Joka päivä ne taaplaa eestaas navetalla ja sen ympäristössä, joten siksi kuvittelin, että eivät todella ymmärrä, mitä niiltä halutaan. Mutta kuinka väärässä olinkaan!

Siis maalimiehiä harjoituksessa vain kaksi, joten annoin ohjeeksi mennä toisen navetan vintille ja toisen ihan minne vaan navetalla piiloon. Suunnitelmanani oli, että kierrän rakennuksen ensin ulkoa päin ja niin toiminkin. Nuca vaan paineli niin älytöntä vauhtia, etten meinannut hangessa perässä pysyä; Nuca oli jo navetan toisessa päädyssä, kun mä vasta olin ottanut muutaman askeleen. Pysähtyi siellä ja nostii nokkaa, jatkoi samaa älytöntä vauhtia takaisin toiseen päätyyn, joten mä en ehtinyt koko rakennusta kiertää, mikä oli kyllä koulutuksellisesti väärin. No, kuitenkin lähdin kulkemaan kohti sisäänkäyntiä ja ihmettelin, että miksi Nuca on kaivonrenkaiden kimpussa, jotka ovat navetan edessä. Katselin koiran touhua ja hiljakseen kävelin eteenpäin ja onneksi EN pyytänyt sitä renkaiden luota pois, koska jo kohta alkoi raivokkaasti ilmaisemaan, että täällä on ihminen! En voinut uskoa sitä todeksi, koska olin antanut maalimiehille ohjeet, mihin mennä... Kurkistin sitten renkaan sisään ja sanoin vielä Nucalle että mitä sä nyt oikeen haukut... Ja siellähän oli ensimmäinen maalimies! Että mitä tästä opimme, luota aina koiraan, äläkä oleta mitään, edes treeneissä.

Jatkoimme etsintää sisätiloissa ja melko pian Nuca reagoi vintin ilmareijän kohdalta, mutta ei osannut tarkentaa. Menin ladon puolelle ja Nuca teki todella paljon töitä, ennenkuin paikallisti mistä haju tulee ja istui tikkaiden alle ja aloitti ilmaisun. Sillä välin kaivonrenkaan maalimies oli piiloutunut uudestaan, joten jatkoimme kolmannen maalimiehen etsintää. Sekin oli Nupelle hankalaa tarkentaa; kolmas maalimies oli piilossa sisäänkäynnin eteisessä, vanhassa betonisessa vesisäiliössä. Koirasta huomasi, että se tietää että tässä lähellä on jotain, mutta ei osaa tarkentaa, tarjoilee kaikenlaisia vaihtoehtoja. Nucan onneksi maalimies vahingossa kahisutti takkiaan sen ollessa aivan säiliön vieressä, joten tästä koira sai varmuuden missä kohdassa maalimies on ja aloitti ilmaisun.

Siis aivan loistava treeni mulle ja Nucalle, pitkään aikaan en ole tuntenut näin ihanaa onnistumisen tunnetta treenien jälkeen.

 

VOLTTI

Voltille sovittiin helpommat piilot, koska ollut vain kerran rakennusetsinnässä ja silloinkin se oli pikku-miehelle aika suuri järkytys.

Ensimmäinen maalimies oli ladossa, traktorin lavalla. Voltti pyöri pitkän aikaa latoa ympäri, kunnes tarkensi, että lavalta tulee haju, alkoi pyörimään ympäri lavaa. Ei kuitenkaan ihan heti hoksannut hypätä lavan reunalle kurkkaamaan, onko siellä mitään ja tuleeko se haju varmasti sietä. Seisoin kuitenkin itse maltillisesti paikoillani ja annoin koiran tehdä töitä ja lopulta istahti lavan eteen aloitti ilmaisemaan. Tästä Voltille mahtavat kehut, olihan se piilo Voltille melko vaikea.

Toinen maalimies navetan puolella ja Voltti reagoi siihenkin melko pian, mutta taas tarkentamisessa ongelmia. Yritti vaittää minulle, että maalimies vastakkaisella seinällä tai renkaiden alla, piilon vieressä. Maltoin taas mieleni ja annoin pojan tehdä töitä, ja vihdoin ja viimein Voltti tarkensi maalimiehen ja aloitti ilmaisun. Voltille tämä oli myös todella hyvä treeni, sai rauhassa etsiä ja tarkentaa hajua ja ilmaisukin oli loistava! Varmaan siksi, koska luulen että Voltti alkoi jo turhautua, kun ei päässytkään ihan maalimiesten syliin, kuten hakumetsässä treenatessa.

 

SIRE

Sirelle maalimiehet olivat piilossa vintillä ja navetan sisäpuolella. Marko aloitti myös etsinnän kiertämällä ensin rakennuksen ja myös Sire pysähtyi toisessa päädyssä nostelemaan nenäänsä.

Sire reagoi vintillä olleeseen maalimieheen saman lailla kuin Nuca, ilmanreijän suulta. Myös Marko tuli ladon puolelle tarkentamaan. Aluksi Sire kierteli navettaa "seiniä pitkin" ja hakkui, kunnes tuli tikkaiden alle ilmaisemaan, seisten kahdella tassulla. Aika loistava veikko!

Toisen maalimiehen tarkentamisessa enemmän ongelmia. Sire selvästi reagoi, mutta ei meinannut millään aloittaa tarkentamista. Pyöri ja pyöri Markon jaloissa ja välillä haukkua rätkytti. Marko vaan tyynen rauhallisena seisoi paikoillaan ja antoi koiran riekkua. Kuitenkin jossain vaiheessa Sire rauhoittui ja aloitti uudestaan systemaattisen etsinnän ja löytyihän se maalimies vihdoinkin! Uskon, että myös Markolle ja Sirelle oli paljon hyötyä tästä harjoituksesta, varsinkin ohjaajan opetellessa itsehillintää tilanteissa, missä koira aivan selvästi kysyy ohjaajaltaan neuvoa. Hyvin usein myös hakua treenatessa Sire alkumetrit haukkuu Markolle ja pyörii lähettyvillä tai tulee kysymään neuvoa, jatkaa kuitenkin hetken haukuttuaan etsimistä. Voihan tuo tietysti olla myös sitä alkuintoa, tiedä häntä!